Intervju med Mona Örjes

, skrevet av Oda Dalhøy

Tredje utgave av JubaBla er sendt ut til alle våre medlemmer. I denne utgaven var vi så heldige å få intervjue Förbundsordförande i Junis, Mona Örjes. Under kan du lese intervjuet og bli litt bedre kjent med Mona og Junis.

Junis er den svenske versjonen av Juba, kan man si. Som Juba er Junis barnas organisasjon. De finnes i hele Sverige og har fritidsaktiviteter der barna selv får være med å bestemme. Junis er enda større enn Juba. De har nesten 200 foreninger i hele Sverige og over 12 000 medlemmer. I Junis-klubbene ser de for eksempel film, spiller teater, driver med sport og drar på leir. Junis har sitt eget blad for medlemmer, sånn som vi har JubaBla. I Sverige heter bladet «Struten».

 

Fortell oss litt om Junis

– Junis er en organisasjon for barn opp til 15 år, der man gjør morsomme ting sammen. Barna er med og bestemmer, det er viktig! Vi hjelper hverandre, og bryr oss om både barn som bor i nærområdet og langt unna. Lederne våre drikker aldri alkohol, det er en ekstra trygghet for de barna som har hatt det vanskelig fordi voksne drikker for mye.

En av de beste tingene med Junis er leirene! En vanlig sommer arrangerer vi hundrevis av leirer og andre sommeraktiviteter. Man padler kano, bygger hytter, prøver teater, ser på film, danser disco og mye mer. Inniblant sover man over, inniblant ses man bare på dagene og drar hjem og sover.

 

Hva er Junis for deg?

– Junis er litt som en ekstra familie. Jeg er også veldig stolt over alt Junis gjør, både den morsomme virksomheten og at vi jobber for at barn som har problemer hjemme skal få hjelp. Vi har for eksempel et kjempegodt program som heter Ludde, om en hund som har en eier som drikker for mye alkohol. Vi arbeider for at førskoler og skoler skal bruke det.

 

Hva er en förbundsordförande?

– I Juba tror jeg dere kaller det leder. En förbundsordförande skal lede hele organisasjonen. Jeg har et styre som hjelper meg, og rundt 15 personer som arbeider heltid med Junis rundt om i Sverige.

 

Hva vet du om Juba?

– Jeg vet at det er en organisasjon som ligner Junis på mange måter, at hyggelige og trygge voksne lager
morsomme aktiviteter sammen med barn. Og så liker jeg profilen deres kjempegodt! «Vær en venn, Vær deg selv, Vær åpen og Vær nysgjerrig»! På Junis sitt kontor har jeg en kopp med Juba-monster som jeg pleier å drikke kaffe av.

 

Hva betyr egentlig «Struten»?

– Navnet Struten kommer fra en jente fra Jököping som vant en navnekonkurranse med forslaget «Struten» for over 30 år siden. Hun beskrev en gammeldags godteristrut med ulike karameller, der alle som leter finner en godteribit de liker.

Struten er ikke bare et blad for barn, men også et blad laget av barn. I alle fall halvparten av bladets innhold er laget av Strutens juniorreportere. Der lærer de seg hvordan man kan jobbe som journalist, kommer på ideer til innhold og de drar rundt og treffer eksperter og kjendiser. De har ofte med seg en fotograf og reporterveileder som hjelper til.

 

Hva er din favorittmat?

– Oi, masse forskjellig! Jeg liker pizza, thailandsk mat, supper og masse annet!

 

Hva synes du er morsomst i hele verden?

– Å bade og sykle!

 

 

Les mer om Junis på nettsiden www.junis.se