Hugo Brekken
Hugo Brekken

En hilsen fra Hugo i Trygg Oppvekst

, skrevet av Mari Skjerden

Hugo Brekken er prosjektleder i livsmestringsprogrammet Trygg Oppvekst. Både voksne og barn sitter med mange følelser og tanker. Hverdagen vår er blitt annerledes. Hilsenen fra Hugo setter barnas perspektiv i sentrum, han har noen tips til barn og unge om hvordan de kan takle vanskelige følelser og tanker.

Her kommer noen ord fra Trygg Oppvekst. Det er kanskje ikke alle i Juba som vet hva Trygg Oppvekst er, men vi er altså et program som hjelper barn og unge til å mestre livet sitt og til å håndtere de utfordringene vi møter i oppveksten.

Det er viktig å forstå at også barn har følelser som kan være ubehagelige og vanskelige. Sinne, redsel og sorg er helt naturlige følelser som alle kjenner på i oppveksten. Noen ganger er de små og blir borte av seg selv etter en liten stund, men andre ganger er de store og vi trenger kanskje hjelp av en voksen til å håndtere dem.

Når jeg skriver dette er skolene i Norge stengt, barna er hjemme og mange foreldre har hjemmekontor. Tv og aviser er fulle av «skumle» nyheter, og alle voksne snakker om Koronaviruset som har kommet til landet vårt. Plutselig har alt blitt litt annerledes, og de faste, trygge rutinene er borte. I slike situasjoner er det helt naturlig at vi blir litt redde og dette tenker jeg det er viktig å skrive om.

Redsel er en naturlig følelse alle mennesker har. Vi kan være redd for edderkopper, mørket, tannlegen, være alene hjemme og mye, mye mer. Vi kan være redde for fremføringer, prøver, svømmetimen og andre ting som skjer på skolen. Det er også vanlig å være redd for sykdommer, døden, å bli alene og at du selv eller de du er glad i skal få det vondt og vanskelig. Redsel kan være alt fra å grue seg til noe og være litt bekymret, til å være livredd og skrekkslagen.

Her kommer noen enkle tips til alle barn når man føler seg redd for noe:

  1. Snakk med en voksen du stoler på om det du er redd for! Dette kan være foreldre, besteforeldre eller andre slektninger, en lærer, helsesøster eller noen på skolen eller andre rundt deg som du har et trygt forhold til. Voksne vil ikke at barn skal ha det vondt, derfor vil de hjelpe deg så godt de kan.
  2. Aviser, tv og ulike nettsider kan ha innhold som virker skremmende på barn og unge. Noen tjener penger på å overdrive og forvrenge sannheten, og dette gjør at barn kan feiltolke overskrifter og nyheter. Eksempler på dette kan være reportasjer om krig, terror, sykdommer og naturkatastrofer.  Denne type redsel kan sitte i over lang tid og medføre søvnløse netter. Barn må snakke med voksne om skumle inntrykk fra media, og voksne må være flinke til å spørre barna om ubehagelige opplevelser fra skjermen.
  3. Det er ikke flaut å være redd! Av og til kan vi være redd for helt ufarlige ting. Dette kan være fordi vi synes noe er ekkelt eller fordi noe er fremmed og ukjent for oss. Dette er helt normalt og ikke noe man skal føle seg dum eller feig for.

Til slutt kommer et tips til alle voksne:

Det er viktig å ikke bagatellisere eller latterliggjøre barns følelser av frykt. Selv om vi, fra voksent ståsted, finner redselen irrasjonell, er det viktig å gi barna mestringsstrategier for å håndtere ulike situasjoner koblet til frykten. Dette vil øke sjansene for at barna selv kan mestre ulike ubehageligheter som er en helt naturlig del av oppveksten.

 

Hugo Brekken

Leder, Trygg Oppvekst

 

 

Trygg Oppvekst

Trygg Oppvekst baseres på samtalegrupper mellom elever og voksne prosessledere og samtalene dreier seg om emner som opptar barn og unge. Målet med programmet er å skape mestring, å lære hvordan man kan stå trygt i seg selv og sette rammer for normalitet.
Trygg Oppvekst eies og drives av Juba og får støtte fra Helsedirektoratet.Trygg Oppvekst

Trygg Oppvekst - kontakt

Lurer du på noe om Trygg Oppvekst?

  • Navnet ditt