Aktivitetsbank

Under finner du eksempler på aktivitet laget ditt kan gjennomføre. Noen er klassiske regelleker, andre er eksperimenter eller annen aktivitet. Vi tar gjerne imot bidrag til denne siden, så send oss aktiviteter på juba@juba.org. Aller helst med bilder om lokallaget ditt har gjennomført aktiviteten.

I Juba er vi opptatt av at aktivitetene ikke trenger å være dyre, selv om dyrere aktivitet også er greit i blant. Vi ønsker mindre underholdning og skjermbasert aktivitet, og mer frilek og regelstyrt lek (slik som lekene under). Det er fordi barna da får rom for mer samspill med hverandre, utvikle sosiale ferdigheter og lærer å løse konflikter på en god måte.

Listen under er bare forslag. Mange lokallag holder på med teaterlek og oppsetninger, lek i gymsal, kunst og håndverk eller møtes for turer og sosialt.

Regellek

  • Rødt lys

    I Rødt lys må barna huske regler, i tillegg sette i gang og stoppe bevegelser. En kan enkelt gjøre leken enda mer utfordrende ved å legge inn flere farger på lysene, der hver farge har sin regel. Rødt lys kan passe godt også til de yngste.

    Gjennomføring

    Den voksne står ved en vegg eller lignende med ryggen mot resten av barna som står i andre enden av lekeområdet.

    Barna skal prøve å komme seg over til den voksne uten at den voksne har sett at de forflytter seg. Den voksne starter leken med å telle til tre. Så lenge den voksne står med ryggen mot barna og teller «en, to, tre», kan de bevege seg fritt mot den voksne.

    Den voksne roper så «rødt lys» og snur seg mot barna. Barna må da «fryse», og stå helt stille til den voksne snur seg igjen.

    Hvis den voksne ser noen som ikke står stille, må disse gå tilbake til start.

    Det første barnet som kommer over til den voksne, leder leken i neste omgang (evt. sammen med den voksne).

    Variasjon

    Leken kan gjøres vanskeligere ved å variere mellom å telle sakte og raskt.

    Hvis en ikke ønsker at det bare er barnet som ikke «fryser» som må tilbake til start, kan et tips være at den som ikke «fryser» bytter plass med den som står inntil veggen, og at alle de andre må tilbake til start.

    Som en progresjon kan en legge til en regel om at barna må «fryse» i en spesiell posisjon.

  • Rev og gås

    Man bør ha et større område tilgjengelig, som en gymsal eller uteområde. Leken kan brukes fra 1. klasse og oppover.

    Gjennomføring

    Lag en lang kjede av alle som deltar. En er rev (og står alene) og en er gåsemor med alle gåsungene på slep. Disse holder om livet på hverandre, og danner en rekke med gåsemor i spissen.

    Reven prøver å fange den bakerste gåsungen, mens gåsemor og alle gåsungene prøver å forhindre dette. Den første (gåsemoren) har lov til å stå med armene ut for å beskytte de andre mot reven. Når reven har fanget gåsungen, byttes rollene. Reven blir gåsemor, og gåsungen blir rev.

    Det er ganske utmattende å være rev, slik at det er lurt å bytte selv om de ikke klarer å fange gåsungen.

    Variasjon

    En kan forsøke å la reven være fremst i køen og la den da prøve å ta den bakerste gåsungen uten å slippe tak i hverandre. Gåsungene mellom rev og gåsungen må da være passive og bare følge på bevegelsene som blir skapt foran eller bak dem.

  • HI HA HO

    Leken fungerer best fra 4. klasse og oppover. Den krever at man kan ha god blikkontakt og høy nok stemmebruk. Man trenger plass til at hele gruppa kan stå i en sirkel.

    Gjennomføring

    Alle står i en sirkel og ser inn mot midten. Den som starter øvelsen samler hendene over hodet og slår hendene ned mens han peker med armene på en annen person i ringen, og sier ”HI” idet han peker. Øyekontakt er viktig!

    Personen som ble “truffet” må holde håndflatene sammen, reise henda over hodet og si «HA». Personene på hver side av personen som seier «HA», skal slå sine samlede og strake armer mot personen i midten, samtidig som de seier «HO». (De skal ikke treffe spiller A.)

    Når de har sagt ”HO” fortsetter personen mellom dem som fra starten av leken, og sier “HI” med strake armer over hodet og slår hendene ned mot en ny person i ringen.

    Om noen sier feil eller gjør feil bevegelse, er de ute av leken og må gå ut av sirkelen.

    Variasjon

    Man kan lage flere sirkler om det er mange med.

    Man kan arbeide med ulike tempo på leken.

  • Henteleken

    Passer fra 1. klasse og oppover. Denne leken er relativt kort, og kan brukes f.eks. for å varme opp eller for å bli kjent.

    Gjennomføring

    En (voksen) skal lede hele leken og har en liste på 5 eller 10 ting som skal hentes.

    Del gruppen i to eller flere lag som skal konkurrere mot hverandre. En fra hvert lag er lagleder og skal stå foran.

    Den voksne roper opp én og én gjenstand, for eksempel:

    En penn
    En hvit sokk
    En sko i str. 37
    Et glass med vann
    Et putetrekk
    Dopapir
    En øredobb

    Laget skal fortest mulig hente gjenstanden som blir ropt opp og gi den til laglederen sin. Det laget hvor laglederen først holder i gjenstanden får ett poeng. Det laget med flest poeng til slutt vinner leken.

    Variasjon

    I stedet for at lagene skal hente fysiske ting, kan dere finne en på laget som for eksempel:

    Har en foresatt med navn på M
    Har vært på Galdhøpiggen
    Kan å slå hjul
    Kan spille et instrument

    osv. 

Eksperimenter