Aktivitetsbank

Under finner du eksempler på aktivitet laget ditt kan gjennomføre. Noen er klassiske regelleker, andre er eksperimenter eller annen aktivitet. Vi tar gjerne imot bidrag til denne siden, så send oss aktiviteter på juba@juba.org. Aller helst med bilder om lokallaget ditt har gjennomført aktiviteten.

I Juba er vi opptatt av at aktivitetene ikke trenger å være dyre, selv om dyrere aktivitet også er greit i blant. Vi ønsker mindre underholdning og skjermbasert aktivitet, og mer frilek og regelstyrt lek (slik som lekene under). Det er fordi barna da får rom til mer samspill med hverandre, utvikle sosiale ferdigheter og lærer å løse konflikter på en god måte.

Listen under er bare forslag. Mange lokallag holder på med teaterlek og oppsetninger, lek i gymsal, kunst og håndverk eller møtes for turer og sosialt.

Regellek

  • Rødt lys

    I Rødt lys må barna huske regler, i tillegg sette i gang og stoppe bevegelser. En kan enkelt gjøre leken enda mer utfordrende ved å legge inn flere farger på lysene, der hver farge har sin regel. Rødt lys kan passe godt også til de yngste.

    Gjennomføring

    Den voksne står ved en vegg eller lignende med ryggen mot resten av barna som står i andre enden av lekeområdet.

    Barna skal prøve å komme seg over til den voksne uten at den voksne har sett at de forflytter seg. Den voksne starter leken med å telle til tre. Så lenge den voksne står med ryggen mot barna og teller «en, to, tre», kan de bevege seg fritt mot den voksne.

    Den voksne roper så «rødt lys» og snur seg mot barna. Barna må da «fryse», og stå helt stille til den voksne snur seg igjen.

    Hvis den voksne ser noen som ikke står stille, må disse gå tilbake til start.

    Det første barnet som kommer over til den voksne, leder leken i neste omgang (evt. sammen med den voksne).

    Variasjon

    Leken kan gjøres vanskeligere ved å variere mellom å telle sakte og raskt.

    Hvis en ikke ønsker at det bare er barnet som ikke «fryser» som må tilbake til start, kan et tips være at den som ikke «fryser» bytter plass med den som står inntil veggen, og at alle de andre må tilbake til start.

    Som en progresjon kan en legge til en regel om at barna må «fryse» i en spesiell posisjon.

  • Rev og gås

    Man bør ha et større område tilgjengelig, som en gymsal eller uteområde. Leken kan brukes fra 1. klasse og oppover.

    Gjennomføring

    Lag en lang kjede av alle som deltar. En er rev (og står alene) og en er gåsemor med alle gåsungene på slep. Disse holder om livet på hverandre, og danner en rekke med gåsemor i spissen.

    Reven prøver å fange den bakerste gåsungen, mens gåsemor og alle gåsungene prøver å forhindre dette. Den første (gåsemoren) har lov til å stå med armene ut for å beskytte de andre mot reven. Når reven har fanget gåsungen, byttes rollene. Reven blir gåsemor, og gåsungen blir rev.

    Det er ganske utmattende å være rev, slik at det er lurt å bytte selv om de ikke klarer å fange gåsungen.

    Variasjon

    En kan forsøke å la reven være fremst i køen og la den da prøve å ta den bakerste gåsungen uten å slippe tak i hverandre. Gåsungene mellom rev og gåsungen må da være passive og bare følge på bevegelsene som blir skapt foran eller bak dem.

  • HI HA HO

    Leken fungerer best fra 4. klasse og oppover. Den krever at man kan ha god blikkontakt og høy nok stemmebruk. Man trenger plass til at hele gruppa kan stå i en sirkel.

    Gjennomføring

    Alle står i en sirkel og ser inn mot midten. Den som starter øvelsen samler hendene over hodet og slår hendene ned mens han peker med armene på en annen person i ringen, og sier ”HI” idet han peker. Øyekontakt er viktig!

    Personen som ble “truffet” må holde håndflatene sammen, reise henda over hodet og si «HA». Personene på hver side av personen som seier «HA», skal slå sine samlede og strake armer mot personen i midten, samtidig som de seier «HO». (De skal ikke treffe spiller A.)

    Når de har sagt ”HO” fortsetter personen mellom dem som fra starten av leken, og sier “HI” med strake armer over hodet og slår hendene ned mot en ny person i ringen.

    Om noen sier feil eller gjør feil bevegelse, er de ute av leken og må gå ut av sirkelen.

    Variasjon

    Man kan lage flere sirkler om det er mange med.

    Man kan arbeide med ulike tempo på leken.

  • Henteleken

    Passer fra 1. klasse og oppover. Denne leken er relativt kort, og kan brukes f.eks. for å varme opp eller for å bli kjent.

    Gjennomføring

    En (voksen) skal lede hele leken og har en liste på 5 eller 10 ting som skal hentes.

    Del gruppen i to eller flere lag som skal konkurrere mot hverandre. En fra hvert lag er lagleder og skal stå foran.

    Den voksne roper opp én og én gjenstand, for eksempel:

    En penn
    En hvit sokk
    En sko i str. 37
    Et glass med vann
    Et putetrekk
    Dopapir
    En øredobb

    Laget skal fortest mulig hente gjenstanden som blir ropt opp og gi den til laglederen sin. Det laget hvor laglederen først holder i gjenstanden får ett poeng. Det laget med flest poeng til slutt vinner leken.

    Variasjon

    I stedet for at lagene skal hente fysiske ting, kan dere finne en på laget som for eksempel:

    Har en foresatt med navn på M
    Har vært på Galdhøpiggen
    Kan å slå hjul
    Kan spille et instrument

    osv. 

  • Lille Willy

    Tips om leken kommer fra Juba Sandefjord. Lokallaget liker godt selskapsleken “Lille Willy”, en morsom, aktiv og kaotisk lek.

    • Det settes opp 3 stoler inntil hverandre. 3 nye stoler til settes opp med stolryggen mot de 3 første.
    • 6 barn (eller voksne) deltar i rollene som “Lille Willy”, “mor”, “far” og “de 3 små bjørner”.
    • Lille Willy, mor og far sitter på en rad, og de 3 små bjørnene på den andre raden.
    • En person leser opp en historie i langsomt og tilpasset tempo (bør være en voksen).
    • Hver gang deltakerens rollenavn blir nevnt, må det løpes en runde rundt stolene.
      Dvs. når Lille Willy nevnes i historien, må den som er Lille Willy løpe en runde. Det samme for de andre når deres historienavn leses opp. Husk å sørge for å bli enig om hvilken retning det skal løpes på forhånd.

    Historien kan man finne på internett ved å søke på “Lille Willy”. Vi bruker mest en som heter “Lille Willy i dyreparken”. De 3 små bjørnene kan ha annen karakter i de forskjellige historiene.

    Man kan lage sin egen historie, men det krever at man kjenner leken godt og klarer å få omtrent like mange runder per deltaker. Historieleseren må følge med slik at deltakerne er ferdig med runden før karakternavnet leses neste gang i historien.

    Hvis det er mange som vil være med, hender det at vi setter opp 2 sett med stoler og deltakere hver gang historien leses.

     

  • Bøtte og klut

    Bøtte og klut er en lek som er godt kjent i mange Jubalag. I leken er alle til slutt på vinnerlaget.

    Først deler man alle opp i to lag på hver sin side av rommet. I midten av rommet setter man bøtta med en klut hengende på siden. En fra hvert lag skal løpe til bøtta samtidig, prøve å fange kluten og ta den med over til sin side. En voksen sier «Klar ferdig gå» for å sette i gang løpingen.

    Hvis den andre tar kluten først skal man prøve å ta den andre. Den som enten får med seg kluten uten å bli tatt eller den som tar, får med seg den andre til sitt lag. Så er det nestemann på hvert lag sin tur til å løpe når den voksne sier «Klar ferdig gå».

    Slik fortsetter det til alle er på samme lag.

Eksperimenter

  • Eggsperiment - Egg i flaske

    Egg i flaske

    • Skrell et hardkokt egg og fukt det slik at det sklir lett.
    • Sett et kakelys på toppen av egget og tenn på.
    • Hold en vannkaraffel opp ned og mens du fører egget (med lyset først) opp i karaffelen til det stopper opp.
    • Når lyset slukner kan du slippe egget, se det passere den trange åpningen og inn i flaska.

    Hva skjer?

    Kakelyset varmer opp lufta i karaffelen. Varm luft tar større plass enn kald luft. Når lyset har brukt opp oksygenet i karaffelen, slukner det, og lufta kjøles langsomt ned igjen. Siden kald luft tar mindre plass, suges egget inn i karaffelen.

    (En annen versjon av dette eksperimentet er å putte en brennende bit av et avispapir i karaffelen før du setter egget på toppen. )

    Vil du få egget ut igjen? Hold karaffelen slik at egget faller ned mot åpningen og blås inn for å skape overtrykk på innsiden.

  • Eggsperiment - Magisk egg i dødehavet

    Magisk egg i dødehavet

    Har du hørt om Dødehavet, som ligger mellom Israel og Jordan? Der er det så lett å holde seg flytende at kan du ligge helt stille på ryggen i vannet og lese en bok, uten at den blir våt! Hvordan går det an? Nå kan du lage din egen mini-verson av Dødehavet!

    Du trenger:

    • Et ukokt egg
    • Vann
    • Salt
    • Et stort syltetøyglass

    Slik gjør du:

    1. Hell glasset halvfullt med vann. Rør inn 8 spiseskjeer salt
    2. Hell vann veldig forsiktig i glasset til det er helt fullt. Vær forsiktig så du ikke blander med saltvannet.
    3. Slipp egget forsiktig ned i glasset.
    4. Se hvordan salt påvirker tettheten til vannet. Det kan se ut som en tryllekunst, men det er ikke annet enn helt vanlig salt!

    Hva skjer?

    Saltvann har større tetthet enn ferskvann, og derfor er det lettere å flyte i det. Jo større tetthet en væske har, desto lettere er det å flyte i det.

    Visste du at?

    Fordi det er så mye salt i Dødehavet, er det ingen planter eller fisker som klarer å leve der. Det er derfor det blir kalt for Dødehavet.

  • Eggsperiment - Stå på egg

    Stå på egg

    Ha to pakker med 12 ukokte egg.  Sett en fot på hver pakke. Få gjerne hjelp til å gå forsiktig opp på eggene så de ikke flytter på seg.

    Hva skjer?

    Egg knuser lett når man trykker på det fra siden.  Men det er veldig sterkt hvis du trykker fra topp til bunn, da klarer du ikke å knuse det med hendene.  Og det tåler også at du står på det – forutsatt at trykket kommer rett ovenfra.

Aktivitetsdag eller -kveld

  • Refleksdag

    Å arrangere Refleksdagen har blitt en tradisjon i Juba Åsane.

    Denne dagen markerer vi viktigheten av å gå med refleks når det går mot mørkere tider. Vi kombinerer dette med lek og servering av boller på slutten av arrangementet.

    1. Oppmøtested kan være hvor som helst

    2. Vi går en tur i tog – alle med refleks på!

    3. Det er en fordel å finne en lekeplass der man kan samles etter turen

    4. Send en epost til en lokal baker og fortelle hvem Juba er – og be om rabatt ved bestilling av boller.

    5. Man kan også på forhånd kontakte f.eks. politiet/brannvesenet eller andre som deler ut reflekser, fortelle hvem Juba er og spørre om å få sponset reflekser som kan deles ut på arrangementet.

    En billig, viktig og flott aktivitet!

  • Ferdighetsløype på sykkel

    Jubaklubben Øens Blomst har ofte hatt ferdighetsløype på sykkel. Dette har vært en populær aktivitet blant medlemmene.

    De lager ulike hindre og sykkelbaner/sløyfer som barna skal utføre. Noen ganger har det vært konkurranse, mens andre ganger har det bare vært lek. Dersom det er noen som ikke har sykkel, så har de andre barna vært flinke til å bytte på.

    De ulike elementene i løypen kan for eksempel være:
    – Sykle rett fram med en tennisball i hver hånd. Kaste ballene i hver sin bøtte underveis
    – Sykle innenfor et oppmerket 8-tall
    – Sykle så sakte som mulig opp en bakke (dvs. holde balansen)
    – Sykle over en planke med vippe uten å kjøre av planken
    – Sykle mot en motstander så hurtig som mulig i motbakke (Dragster)
    – Sykle en gitt strekning i god fart. Bremse på et bestemt punkt (komme nærmest mulig en oppmerket strek)
    – Kaste erteposer på bokser ved sidelengs kast. Velte flest mulig av boksene
    – Stillestående balanse, holde balansen lengst mulig (tidtaking)
    – Noen ganger har de satt sammen flere av elementene etter hverandre som en slags stafettløype/hinderløype. Da har de tatt tiden på deltakerne, og også notert i forhold til om de har greid å gjennomføre oppgavene på rett måte. Dette blir etter skjønn og alder. Poenget er at det skal være morsomt!

  • Refleksløype i skogen

    Man henger opp reflekser i trærne, så får barna gå i par (evt. flere) med en lommelykt. De skal da bruke lommelykten til å lyse på refleksene som henger oppe for å finne veien i løypa som går fra refleks til refleks. I enden av løypa kan man servere noe godt. F.eks. boller og varm kakao.

  • Skattejakt

    Hver høst pleier Juba Redalen å ha skattejakt.

    Barna blir delt inn i grupper og hver gruppe må løse ulike poster i en løype. Dette kan være en type natursti eller bilder som gir tips til hvor neste post er. På hver post får gruppen en bokstav og til slutt skal bokstavene stokkes om til å bli et løsningsord.

    Når alle gruppene har funnet løsningsordet får de et tips av en voksen om hvor skatten er, og alle leter etter skatten. Den som finner skatten, får åpne kisten og dele ut premien til alle.

  • Ta med din hobby

    Juba Håskjær har ofte hatt “Ta med din hobby” som aktivitet. Dette har vært en populær aktivitet hos lokallaget.

    Aktiviteten er “ta med din hobby og fortell om den”. Alle barna får snakke om og vise deres hobby. I lokallaget har det vært en som var glad i å synge i kor, og som sang for de andre. En annen hadde med elgitaren og spilte for resten.

    Denne aktiviteten kan også knyttes opp mot noen av Jubas profiler som Vær åpen, Vær nysgjerrig og Vær deg selv. Kanskje du oppdager en hobby du ikke visste om!

Hobbyaktivitet

  • Maling på snøen

    Når det er mye snø er det gøy å leke seg med farger på hvitt lerret.

    Du trenger konditorfarge i ulike farger og pensler eller beholdere (tomme ketsjupflasker f.eks.). Bland vann og maling. Lite vann gir sterke farger og mye vann gir duse farger.

    Lek dere i snøen med å lage alle slags kreasjoner!

  • Dropsverksted

    Juba Haugaland har hatt dropsverksted:

    Ein treng litt utstyr, og minst to av dei vaksne må ha erfaring med å laga drops slik at dei veit gangen i det.

    Det føregår slik at ein varmar opp ingrediensane som blir til ein dropsdeig. Så set ein til smak og farge etter ønske og blandar inn medan deigen er veldig varm, og etter kvart som han har kjølt seg nok til å kunna handerast, kan folk forma og klippa opp deigbiten sin til små dropsar. Dei yngste må ha ein vaksen med til å handtera deigen og å klippa.

    Det fins mange ulike oppskrifter du kan prøve på nettet.